Förhandlingarna avslutade - Damkronorna klara för spel

Arbetsgivaralliansen har kommit överens med Unionen om spelarnas villkor vid landslagsspel. Ambitionen är att komma fram till ett kollektivavtal för samtliga damhockeyspelare på elitnivå.

Förhandlingar för att lösa spelarnas villkor vid landslagsspel har pågått sedan augusti där Arbetsgivaralliansen och Unionen nu kommit fram till en överenskommelse.

– Vi har i dag löst ut de frågor som berör förutsättningarna och villkoren för spel i landslaget, vilket känns glädjande så säsongen kan dra igång, säger Hans-Göran Elo, förbundsdirektör Arbetsgivaralliansen.

Bakgrunden till konflikten handlade om att Damkronorna och Svenska Ishockeyförbundet var oense om försäkringsåtagandet och rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst vid landslagssamlingar.

– Efter dagens goda samtal och lösning ser fram emot att snart sätta oss vid förhandlingsbordet med sikte på kollektivavtal för samtliga damspelare på elitnivå, säger Anna Dicander, branschansvarig rådgivare Arbetsgivaralliansen bransch Idrott.

De viktiga delarna i de överenskomna villkoren och förutsättningarna för landslagsspel är:

  • Överenskommelsen omfattar spel i Damkronorna med giltighet fr.o.m. 2019-10-14 och tillsvidare.
  • Förbundet inför medaljbonus till spelarna i VM-turneringar och OS även om motsvarande premier från det internationella förbundet (IIHF) saknas.
  • Ersättning för förlorad arbetsförtjänst utgår till spelarna för förtroendeuppdrag i Damkronorna och finansieras genom SDHL med stöd av SHL.
  • Spelarna uttagna i Damkronorna skall vara försäkrade mot skador som kan uppkomma vid landslagsspel. För SDHL-spelare svarar klubbarna genom SDHL för den försäkringen.
  • Spelarna i vårens VM-trupp kommer att erhålla en gratifikation från förbundet om laget kvalificerar sig för spel i A-VM 2021.

Närmast kommer Damkronorna ha ett landslagsläger i november och en turnering i december.