Välkommen Christer Johansson!

Möt Arbetsgivaralliansens nya rådgivare, Christer Johansson, som har lång erfarenhet av arbetsgivarfrågor, inte minst inom området för ideella organisationer. Här svarar han på fyra frågor.

Vilken är din bakgrund?

Jag kommer närmast från KFO, där jag under drygt sju år arbetade med arbetsgivarfrågor, framförallt som kollektivavtalsansvarig för branschen ideella organisationer, men också som rådgivare inom skolområdet. Men jag har jobbat i branschen sedan 1998. Först som ombudsman på Civilingenjörsförbundet respektive Jusek. År 2006 gick jag över till arbetsgivarsidan på Svensk Handel. Där arbetade jag med liknande uppgifter som jag nu ska göra på Arbetsgivaralliansen, dvs. centrala förhandlingar, rådgivning och utbildningar. Jag har även erfarenhet från Vårdföretagarna Almega.

Vad ser du fram emot i din roll på Arbetsgivaralliansen?

Det jag tycker ska bli intressant är att få arbeta renodlat med arbetsgivarfrågorna inom civilsamhället. Det ger ett större fokus och djupare förståelse för utmaningarna, en nisch, vilket jag tror gynnar medlemmarna i slutänden. Jag ser också fram emot att få arbeta med de duktiga kollegorna på Arbetsgivaralliansen. Det är ett härligt gäng och vi har faktiskt suttit i samma lokaler fram till förra sommaren. Några av dem är även gamla kollegor från min tid på Svensk Handel och Civilingenjörsförbundet.

Vad skulle du vilja säga till medlemmarna?

Jag hoppas att jag ska vara till glädje, trygghet och nytta för medlemmarna. Efter att ha jobbat med de här frågorna i 22 år har jag fått kunskaper och erfarenheter som jag gärna delar med mig av. Men man blir aldrig riktigt fullärd i det här jobbet, det innebär alltid förändringar och nya situationer för arbetsgivare att hantera arbetsrättsligt. Ett tydligt exempel är förstås pandemin covid-19 som just nu skakar om våra samhällsstrukturer.

Vem är du?

En musikintresserad skaraborgare, uppvuxen i Skövde, som nu bor i Stockholm. Började som metallarbetare och journalist innan jag kom in på den juridiska banan. Mitt jobb idag innebär mycket kontakter med medlemmar, motparter med flera, det trivs jag med. Andra skulle nog beskriva mig som glad, öppen och trevlig. Det hoppas jag att medlemmarna ska tycka också.

 

Jag hoppas att jag ska vara till glädje och nytta för medlemmarna och delar gärna med mig av min långa erfarenhet av arbetsgivarfrågor.

Christer Johansson

Christer är en kunnig, erfaren och förhandlingsvan klippa att hålla i handen när det stormar. Vi är glada att välkomna honom till Arbetsgivaralliansen.

Hans-Göran Elo, förbundsdirektör