Världens första jämställda kollektivavtal inom elitidrotten

Arbetsgivaralliansen och Unionen har tecknat ett världsunikt kollektivavtal som ger lika villkor åt både damer och herrar inom svensk handboll, något som saknar motstycke både historiskt och internationellt sett.

– Förutom att vara det första kollektivavtalet för svensk elithandboll, är det också det första i världen som är helt jämlikt mellan könen, säger Anna Dicander, ansvarig för bransch Idrott på Arbetsgivaralliansen.

Trygghet för spelare

Kollektivavtalet innehåller bättre försäkringar, bättre villkor vid sjukfrånvaro och rätt till omställningsstöd, vilket ger handbollsklubbarnas spelare inom svensk elithandboll en helt annan anställningstrygghet. Försäkringspaketet är speciellt anpassat för elitidrotten i Sverige och skänker ett helhetsskydd som motsvarar ett tjänstemannaavtal.

 Det här visar att handbollens högsta serier investerar i sina spelare. Avtalet möjliggör för fler att bygga en karriär inom idrotten, tillägger Anna Dicander.

Banar väg för fler idrotter

Arbetsgivaralliansen har tecknat kollektivavtal för både hockey och fotboll tidigare, men de har endast gällt herrar. Just nu pågår förhandlingar för att på ett avtal på plats som även omfattar damer inom fotbollen.

Vår målsättning att ännu fler idrotter ska få ett kollektivavtal. Både basket och innebandy är delar inom idrotten som professionaliseras och inom kort är även de mogna för kollektivavtal, säger Love Lind, rådgivare för bransch Idrott på Arbetsgivaralliansen.

Porträttbild av Anna Dicander

Anna Dicander

Titel
Rådgivare Bransch Vård och Omsorg
Telefonnummer
08-545 912 05
E-postadress