Arbetsgivaralliansen bransch Upplevelse och Kultur drabbas extremt hårt i Covid-19

Astrid Lindgren Värld tvingas stänga för säsongen och Liseberg har skjutit fram sommarens premiär på obestämd tid. Två av Arbetsgivaralliansens medlemmar där krisen är ett faktum i spåren av Covid-19.

På fredagen den 26 juni kom beskedet att Astrid Lindgrens Värld, Sveriges största utomhusteater, tvingas stänga helt för resten av säsongen efter att man haft öppet i elva dagar. Anledningen är att de åtgärder som vidtagits för social och fysisk distansering, tillsammans med en begränsning av gästantalet, inte godtas.

Det räckte inte med att begränsa antalet gäster till 1 500 personer totalt per dag och med en begränsning av antal åskådare med 50 personer till föreställningarna i parken.

Stängningen innebär en förlust om 120 miljoner kronor och att omkring 450 personer tvingas sägas upp.

Maria Liljedahl, Arbetsgivaralliansens förhandlingschef, är ansvarig rådgivare för bransch Upplevelse och Kultur och bistår arbetsgivarna med arbetsrättslig kunskap när de tvingas säga upp sin personal.

"Krisen för många av våra medlemmar är fortsatt akut. Flera arbetsgivare tvingas nu varsla eller säga upp de anställda och kämpar för att överleva. Tvingas de fortsätta hålla stängt ser det mörkt ut", säger Maria Liljedahl, förhandlingschef Arbetsgivaralliansen. 

Tidigare har vi informerat om ett krisdrabbat Liseberg som väntar på att få öppna. 

>> Här kan du läsa intervju med Chatri Wihma, HR-chef Liseberg, Sveriges mest besökta turistmål.

Flera arbetsgivare tvingas nu varsla eller säga upp de anställda och kämpar för att överleva.

Maria Liljedahl, förhandlingschef