I och med regeringens beslut om förbud mot evenemang och offentliga tillställningar för fler än 50 personer, har Liseberg varit tvungna att skjuta fram sommarens premiär på obestämd tid. Hela sommarens konsertprogram är inställt eller flyttat till 2021, utom Lotta på Liseberg som sänds i TV4 och som det ser ut nu utan publik. Samtidigt som folk återvänder till stadens shoppingcentrum och restauranger får alltså verksamheter som Liseberg i Göteborg hålla fortsatt stängt. En debattartikel 8 juni med Liseberg, Gröna Lund och Skara sommarland som avsändare fick stor uppmärksamhet i pressen. Klockan tickar och för varje dag förvärras läget. HR-chef Chatri har fullt upp att förbereda för både det bästa och det värsta.
Hur har Liseberg drabbats av corona-krisen?
Just nu står den största delen av vår verksamhet stilla eftersom vi inte får det tillstånd som krävs för att öppna nöjesparken. Som en konsekvens av det har vi inte kunnat teckna kontrakt med våra säsongsanställda och vår ekonomi drabbas hårt varje dag vi håller stängt. För att parera utvecklingen har vi varslat ungefär en fjärdedel av den fasta personalstyrkan.
Får Lisebergs stängning konsekvenser även för Göteborg?
Att Liseberg inte är öppet får stora konsekvenser på andra näringar, som hotell, restauranger och handel i Göteborg. Liseberg är Sveriges största turistmål med en genererad turistekonomisk omsättning som bedöms till 3,5 miljarder kronor. Men det drabbar också göteborgarna, som förlorar en viktig mötesplats och källa till glädje när parken håller stängt.
Vad är svårast just nu?
Ovissheten om när vi får öppna igen och att vi inte kan ge några löften till alla våra säsongare om jobb i sommar har varit svårt. Sedan är det självklart enormt svårt att behöva varsla personal, men som situationen är har vi inget annat val.
Hur är planen framåt?
Vi fortsätter att avvakta besked om öppning och under tiden gör vi vårt bästa för att ha parken i ordning så att vi kan vara snabba den dagen vi får ett positivt besked. Det handlar dels om det vanliga arbetet, dels om anpassningar för att vi ska kunna välkomna våra gäster på ett säkert sätt och kunna erbjuda en säker arbetsmiljö för våra anställda.
Ser ni någon ljusning?
Vi för en löpande dialog med ansvariga myndigheter och hoppas att vi inom kort får ett positivt besked. Att restriktionerna avseende resande inom landet har lättat känns som ett steg i rätt riktning.
Foto: Liseberg och Arbetsgivaralliansen
Korta fakta om Liseberg (före corona)
- Ca 3 miljoner besökare varje år
- 400 helårsanställda
- Ca 2400 säsongsanställda
- Medlem i Arbetsgivaralliansen