Hej Maria Liljedahl, ny förhandlingschef

Den 1 april tog Maria Liljedahl över som förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen. Med 20 års erfarenhet av arbetsrätt och förhandling är hon nu redo att ta förhandlingsverksamheten ett steg vidare.

Vem är du och vad har du för bakgrund?

Jag är en gammal förhandlarräv och har jobbat med det under hela mitt yrkesliv. Är jurist i botten och har dels varit förhandlingschef på Forena fackförbund, dels arbetat som förhandlare på Sveriges Ingenjörer. Innan jag började på Arbetsgivaralliansen för ett år sedan arbetade jag länge på Svensk Scenkonst och Visita. Jag hör hemma på arbetsgivarsidan.

Vad innebär din nya roll som förhandlingschef?

Min viktigaste uppgift som förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen är att stödja förhandlingsledarna och att organisera förhandlingsverksamheten. För mig är det viktigt att jobba strategiskt med förbättringsåtgärder och samordning för att stärka Arbetsgivaralliansens tydlighet och hållning i förhandlingsfrågorna. Här har jag ett nära samarbete med förbundsdirektör Hans-Göran Elo, förhandlingsledarna och alla duktiga rådgivare på Arbetsgivaralliansen.

Betyder det att du inte kommer att vara rådgivare längre?

Jag kommer att fortsätta som rådgivare och förhandlare för bransch Upplevelse och Kultur, men Jenny Stake-Fredriksson och Jonas Bergman kommer att ta över bransch TRIA. Branschkommittén har informerats om detta.

Vad skulle du vilja säga till medlemmarna?

Det är mycket som inte blivit som vi tänkt oss den här våren, där nu många kämpar för sin överlevnad. Just nu arbetar vi alla på Arbetsgivaralliansen till 110 procent med att få avtalen på plats och hjälpa medlemmar att komma igenom krisen på bästa sätt. Vi kommer alla ta med oss viktiga lärdomar från Corona-krisen. När den är över ser jag fram emot att lyfta blicken för att göra viktiga vägval framåt för Arbetsalliansen, hur vi ska arbeta och utveckla oss för att skapa största värde för dig som medlem.

Vad ser du fram emot i din nya roll?

Att arbeta på Arbetsgivaralliansen var ett mycket medvetet val och det är tack vare alla fantastiska medlemmar. Här får jag möjlighet att jobba med idéburna verksamheter, människor som brinner för det de gör och för syften som jag känner stort engagemang inför. Nu ser jag fram emot när vi alla kan lämna krisarbetet bakom oss. Då ska jag plocka fram alla mina tankar och idéer och dra igång med utvecklingsarbetet. 

När Corona-krisen är över ser jag fram emot att lyfta blicken och titta på hur vi kan utveckla Arbetsalliansen för att skapa största värde för dig som medlem.

Maria Liljedahl, förhandlingschef

Maria har tung erfarenhet inom arbetsrätt och förhandling. Dessutom är hon driven, tydlig, lyhörd och idérik. Vi är glada att hon nu kliver in i rollen som förhandlingschef.

Hans-Göran Elo