Ny statistik över hot och våld på arbetsplatser

Cirka 5000 personer per år utsätts för hot och våld i arbetet. Vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra, som vård och omsorg, handel och restaurang samt väktare, ordningsvakter och yrken inom socialt arbete.

Det visar AFA Försäkrings nya statistikrapport om arbetsolycksfall på grund av hot och våld i arbetet. Strax över vart tionde arbetsolycksfall orsakas av hot och våld. Flest arbetsolycksfall inträffar bland undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. Kvinnor är oftare utsatta, två av tre arbetsolycksfall drabbar kvinnor. Många av de som utsätts för allvarliga arbetsolycksfall utsätts för rån.

– Många arbetsolycksfall orsakade av hot och våld leder till fysiska skador och träffar främst huvud, hals eller ansikte. Men arbetsolycksfall med hot och våld leder ofta även till en psykisk diagnos, säger Therese Ljung, analytiker på AFA Försäkring.

Rapport från AFA Försäkring

AFA Försäkring tar fram rapporter över arbetsskador varje år. Rapporten "Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden" släpptes 11 december.