Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor på vår webbsajt. När du använder våra webbtjänster accepterar du också att information om ditt besök lagras i din webbläsare.

Nyheter

Avtalsrörelsen 2023

Startskottet för avtalsrörelsen 2023 går vid årsskiftet när industrins parter börjar förhandla och det så kallade märket ska sättas. Läs mer om Avtalsrörelsen 2023

SÅ FUNKAR EN AVTALSRÖRELSE

En avtalsrörelse innebär att flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår mer eller mindre samtidigt, för olika branscher och avtalsområden. Industrin är först ut och sätter det så kallade "märket". Här reder vi ut hur en avtalsrörelse funkar!

Lär dig mer om hur en avtalsrörelse funkar

Vad är ett kollektivavtal

Ett centralt kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivarorganisation och fackförbund som reglerar förhållanden inom en viss bransch, men vad kan det innehålla?

Lär dig mer om kollektivavtal

Arbetsmarknadens parter

På svensk arbetsmarknad vi ett unikt sätt att komma överens om de regler som ska gälla i arbetslivet. Det är en bärande del av den svenska modellen där arbetsmarknadens parter dvs. arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer har den avgörande rollen att reglera löner och andra villkor. Men vilka är då parterna?

Läs mer om Arbetsmarknadens parter

Frågor & Svar

Det är många termer och begrepp som förekommer i en avtalsrörelse, som arbetsgivare kan de ibland vara svåra att förstå. Här reder vi ut alla frågetecken!

Till Frågor & Svar

Det är vi som förhandlar

Lär känna Arbetsgivaralliansens förhandlare.

Läs mer om våra förhandlarteam